Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Lucas

Als projectsecretaris varieert mijn rol van ondersteuning bieden aan de projectmanager tot het leiden van een project. Het team van het Ingenieursbureau en Projectmanagement houdt zich bezig met projectontwikkeling en projectmanagement en alle ruimtelijke aspecten die daarbij komen kijken. Hierbij kan gedacht worden aan de (her)inrichting van de openbare ruimte, maar ook aan het ontwikkelen van woningen en een stadscentrum inclusief kantoren, uitgaan, horeca en winkels.

“Hoe meer ervaring ik krijg, hoe meer ik hier mag doen.”

Mijn werk kan heel praktisch zijn zoals overleggen inplannen, planningen bijhouden en verslagen maken, maar ik ben ook betrokken bij gesprekken met bijvoorbeeld ontwikkelaars. Er zijn meerdere interessante projecten waar ik aan werk. Bijvoorbeeld het Theaterkwartier. Dit gebied moet een belangrijke impuls geven aan het Stadshart doordat er een mix ontstaat van winkelen, ontmoeten, recreëren, vergroening en uitgaan. Samen met de projectmanager verbind ik verschillende partijen met elkaar. Ik ben mij er bewust van dat ik ook werkzaam ben in een politieke organisatie. De gemeente probeert inwoners waar dat kan zo goed mogelijk te betrekken bij de verschillende projecten. Daarnaast is het belangrijk bewoners te informeren over wat we doen. Zo controleren we voor onszelf of we met de juiste dingen bezig zijn.

“Mijn studie sluit hier heel goed op aan.”

Eigenlijk wilde ik na mijn studie eerst het bedrijfsleven in als projectontwikkelaar of richting vastgoed. Het was niet gelijk in mij opgekomen om voor een gemeente te gaan werken. Maar toen zag ik de opdracht over het Stadshart. Door mij meer te verdiepen in Lelystad kwam ik erachter dat het een interessante stad is met een eigen identiteit. We werken veel samen met partijen uit onder andere het bedrijfsleven. De combinatie tussen gemeente en bedrijfsleven vind ik interessant. Het lijkt me leuk om uiteindelijk aan beide kanten van de tafel ervaring op te doen.

“Het is een stad waar veel kan en ook moet gebeuren. Hier kan je nog echt bouwen aan de stad.”

Een groot verschil met een stadscentrum als Utrecht of Amsterdam. Een van de uitdagingen is de leegstand in het stadscentrum. Er zijn allerlei ontwikkelingen gaande om het Stadshart bruisender te maken. Daarvoor hebben we een keer een inloopavond georganiseerd, waar ik de trekker van was. Er kwamen ruim 300 mensen op af. Daaraan zie je dat het heel erg speelt in de samenleving. Dat merk je ook direct in de politiek die het onderwerp opnemen in hun programma. Maar ook de lokale pers volgt dit onderwerp op de voet.

“Binnen drie weken dat ik hier werkte, zat ik al aan tafel bij het college.” 

De lijntjes binnen de organisatie zijn heel kort. Je komt daardoor makkelijk in contact met de collega’s die je nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren. Het fijne aan werken voor de gemeente Lelystad is dat je hier hele brede ervaring op kan doen. Lelystad is namelijk een middelgrote gemeente met Randstedelijke problematiek en kansen. Op het gebied van woningen heeft Lelystad bijvoorbeeld een enorme opgave die mede voortkomt uit de positie binnen de Metropool Regio Amsterdam. Als startende medewerker hieraan mee mogen werken is ontzettend leuk en heel interessant. Je kan je hier echt heel snel ontwikkelen.

Lucas

Lucas

Functie: Projectsecretaris Ingenieursbureau en Projectmanagement

Studie / Loopbaan: Bachelor Sociale Geografie en Planologie en een master Economische Geografie in Groningen

"Lelystad is een interessante stad met een eigen identiteit waar veel kan en ook veel moet gebeuren"

- Lucas