Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu
Alttekst

Over ons

Ben je enthousiast geworden over werken bij onze gemeente? We begrijpen heel goed dat je dan ook wilt weten hoe onze organisatie in elkaar zit, wat wij jou te bieden hebben en wat je nog meer van ons als werkgever kan verwachten. Dat vertellen we je graag.

Samen maken wij werk van onze grootste ambities zodat Lelystad een nog mooiere plek voor onze inwoners, ondernemers en bezoekers wordt. Benieuwd naar die ambities en op welke manier we hier aan samen aan werken?

De verantwoordelijkheid ligt bij de professionals

We zijn een vrij platte organisatie waardoor jij als professional bij ons veel verantwoordelijkheid en vrijheid krijgt om jouw vak uit te voeren op de manier die het beste is voor de stad. De organisatie is verdeeld in drie domeinen: Bedrijfsvoering en Ontwikkeling, Fysiek Domein en Sociaal Domein. Elk domein valt onder de verantwoordelijkheid van een directeur. Binnen de domeinen zijn verschillende teams verantwoordelijk voor de verschillende deelonderwerpen. Deze teams worden aangestuurd door een Teamleider. Geen ingewikkelde constructie of lagen dus. In het organigram kun je zien welke teams er per domein zijn.

Onze cultuur is informeel

Een organisatiecultuur is natuurlijk moeilijk te omschrijven in tekst. Dat moet je voelen en meemaken. Omdat we een gemeentelijke organisatie zijn, zijn er natuurlijk regels en procedures. Maar formeel of bureaucratisch zijn we zeker niet. We werken allemaal samen aan de doelen van de stad en zijn daarin gelijkwaardig. Onze teamleiders en directie zijn bereikbaar voor iedereen.

We werken opgavegericht

We werken samen aan die nog mooiere stad voor inwoners en ondernemers. We gaan voor resultaat en maken steeds teams met collega’s die vanuit zijn of haar expertise de beste bijdrage aan kan leveren aan een bepaalde opgave. Dat betekent dus dat je in je dagelijks werk veel samenwerkt met collega’s uit andere domeinen of met samenwerkingspartners uit de stad. Opgavegericht werken noemen we dat.

We zijn ambitieus

Lelystad heeft de ambitie om ook in 2040 de zelfstandige, sociaal veerkrachtige, duurzame, aantrekkelijke en economisch sterke stad te zijn die het nu is. Een stad waar nieuwe én huidige bewoners prettig wonen, werken en ondernemen. En bovendien een stad waar er ook genoeg ruimte is voor recreatie en natuurbeleving. In praktijk betekent dit een noodzakelijke groei van 80.000 naar 100.000 inwoners, het verwerven van 10.000 nieuwe banen, de realisatie van daarbij passende (woning)bouw.

Dat doen we natuurlijk niet alleen. Gemeente Lelystad werkt hierin samen met Provincie Flevoland en het ministerie van Binnenlandse Zaken en partners in het programma Lelystad Next Level.

We werken samen aan Lelystad Next Level

Met het strategische programma Lelystad Next Level maken we planmatig via groene urbanisatie een sprong voorwaarts naar een grotere, zelfstandige en aantrekkelijke stad met een duurzame insteek: natuurinclusief, klimaatadaptief, energieneutraal en circulair. Een stad waar nieuwe én huidige bewoners prettig wonen, werken en ondernemen.

Wil je meer weten over het Uitvoeringsprogramma Lelystad Next Level? Lees hier het uitvoeringsprogramma.

Sociaal jaarverslag

Lees hier ons meest recente sociaal jaarverslag, maar ook de voorgaande.

Naast een uitdagende baan, leuke collega’s, een moderne en goed bereikbare werkplek wil je natuurlijk ook een mooi salaris en goede arbeidsvoorwaarden. Jouw salaris en arbeidsvoorwaarden zijn volgens de CAO gemeenten. In het kort samengevat bieden wij:

 • 27 verlofdagen per jaar.
 • thuiswerkmogelijkheden en een vergoeding hybride werken van € 3,00 netto per dag.
 • de mogelijkheid voor ouderschapsverlof dat wij voor een deel doorbetalen.
 • al jouw ov-kosten (tweedeklas) worden door ons vergoed. Reis je met de auto? Dan vergoeden wij € 0,23 per kilometer (tot 60 kilometer enkele reis woon-werkafstand).
 • een laptop en mobiele telefoon.
 • pensioenopbouw via het ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs.
 • de mogelijkheid voor ouderschapsverlof dat wij voor een deel doorbetalen.
 • En er is meer: 17,05% individueel keuzebudget. Jij bepaalt zelf hoe je dit inzet: wil je bijvoorbeeld meer salaris, meer pensioen opbouwen of meer verlofdagen? Aan jou de keuze.

Over het individuele keuzebudget

Je individuele keuzebudget (IKB) bestaat uit onder andere je vakantiegeld en je eindejaarsuitkering, maar in plaats van dat deze standaard in mei en december worden uitbetaald, kies jij zelf het moment dat jij extra geld nodig hebt. We bieden je hiervoor slimme software aan, waarmee jij zelf regelt dat met een maandsalaris een extra uitbetaling van je IKB plaatsvindt.
Ook kun je je IKB gebruiken om wat vaker vrij te nemen. Je kunt dan van je IKB budget kiezen voor het kopen van extra verlof. Uitruil is óók mogelijk voor door jou betaalde vakbondscontributie of een persoonlijke opleiding waarvoor je geen bijdrage van ons krijgt. Het IKB budget gebruik je dus zoals dat voor jou past!

Over onze pensioenregeling

Pensioen is belangrijk. Ook als je misschien nog aan het begin van je werkleven bent. Als je bij ons komt werken ga je deelnemen aan het pensioenfonds van ABP.

De actuele salarisschalen

We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten hoe de opbouw is van onze salarisschalen. Bekijk de tabel met salarisschalen.

Nog meer weten?

Het personeelshandboek (versie juni 2024) is onderdeel van je arbeidsovereenkomst. Dit handboek geldt voor alle medewerkers die in dienst zijn van de gemeente Lelystad. 

Wil jij het maximale uit jezelf te halen? En je maximaal inzetten om Lelystad een nog mooiere plek te maken? Dan is de balans houden tussen werk en privé belangrijk. Daarom hebben we flexibele werktijden, werken we plaatsonafhankelijk samen als dat kan en is het vaak mogelijk om parttime te werken. Daarnaast hebben goede verlofregelingen. Ben je mantelzorger? Als mantelzorg-vriendelijke werkgever denken we met je mee om te zorgen voor de beste balans tussen werk en privé.

Binnen onze organisatie leren en ontwikkelen we zodat we wendbaar en vakbekwaam zijn en blijven. Hierdoor kunnen we onze diensten goed blijven verlenen en kunnen we allemaal onze bijdrage leveren aan het nog mooier maken van Lelystad. Kom jij voor ons werken? Dan kun en mag jij je unieke talenten inzetten en kleur geven aan jouw werk voor Lelystad. Alleen als jíj groeit, kan onze gemeente op alle vlakken blijven groeien. Daarom kan je bij ons kiezen uit allerlei trainingen en opleidingen. Ook zijn er veel doorgroeimogelijkheden binnen de gemeente

We bieden je verschillende trainingen aan vanuit ons centrale opleidingsplan. Omdat we je graag helpen een goede start te maken bieden wij je standaard een aantal trainingen aan (zowel algemene als passend bij je functie) in je inwerkperiode. Om ook daarna up-to-date te blijven is er een groot aanbod van andere trainingen, opleidingen en cursussen. Je kunt hierbij denken aan:

 • loopbaanoriëntatie en -begeleiding;
 • vakinhoudelijke cursussen en opleidingen;
 • persoonlijke ontwikkeling en coaching.

Wij zijn blij dat je enthousiast bent geworden van ons als werkgever en daarom wilt gaan solliciteren. Altijd spannend! Dat begrijpen we. Misschien hebben wij wel de baan waar je al heel lang van droomt of is solliciteren alweer een tijdje geleden. We geven je met deze informatie helderheid over hoe de procedure eruitziet.

Jouw sollicitatie

Als je op de button ‘Solliciteer direct’ klikt dan willen wij een hoop van je weten. Vul je persoonlijke gegevens in, upload je motivatiebrief en cv en vul de aanvullende vragen in. Is alles gelukt? Dan kan je je sollicitatie bij ons kenbaar maken door je sollicitatie te versturen. Hierna ontvang je van ons een bevestigingsmail. Let op deze kan in je spambox terecht komen. Check je spambox dus even als je niets in je inbox hebt ontvangen.

De selectie

Op basis van je cv en motivatiebrief kijken we of jouw sollicitatie past bij het profiel van de functie. Na de sluitingsdatum ontvang je van ons binnen 2 weken een terugkoppeling op jouw sollicitatie.

Het sollicitatiegesprek

De datum van het sollicitatiegesprek staat soms al in de vacaturetekst en deze had je natuurlijk al met potlood in je agenda gezet. Als je wordt geselecteerd dan maak je tijdens het sollicitatiegesprek kennis met de leidinggevende van het team en één of meerdere collega’s.

Bij sommige functies kan het voorkomen dat er eerst een klikgesprek gevoerd wordt door onze recruiter.

De terugkoppeling

Tijdens het sollicitatiegesprek is er met je afgesproken wanneer je terugkoppeling van ons krijgt. Deze is altijd persoonlijk. Als we allebei enthousiast zijn dan mogen we je feliciteren en wordt je uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek.

Heb je jouw droombaan bij ons gevonden? En is het enthousiasme wederzijds? Leuk! Natuurlijk willen we dat je je welkom voelt. En dat je onze organisatie en de stad snel goed leert kennen. Hiermee helpen we je op weg:

De Lelystadse onboardingsapp

Vlak na het tekenen van je arbeidsovereenkomst krijg je toegang tot onze Lelystadse onboardingsapp.

Je leest en bekijkt er alles over:

 • De geschiedenis van lelystad
 • Onze organisatie
 • De gemeenteraad
 • Onze ambities en hoe we daar aan werken
 • Onze werkafspraken

Een buddy of maatje

Je wordt ontvangen door je teamleider of je buddy. Je maakt afspraken over jouw inwerkprogramma en natuurlijk over de inhoud van jouw nieuwe baan. Je buddy is goed bereikbaar voor jou en jullie spreken elkaar regelmatig.

Een inwerkprogramma

Dat programma bestaat uit een algemeen deel en uit een deel dat specifiek met jouw nieuwe baan te maken heeft. In het algemene deel leer je onder andere de systemen kennen, maak je kennis met de directie, neem je kennis tot je over de ambities van onze stad en wat dat betekent voor onze organisatie en jouw werk. Natuurlijk leer je ook over de politiek in Lelystad en leg je de eed of belofte af. Jouw buddy vult dit programma verder aan met functiespecifieke zaken die je echt moet weten om je werk voor Lelystad goed te kunnen doen.

Een bustour en een stadswandeling

In de eerste maanden laten we je graag zien welke ontwikkelingen er zijn in Lelystad. Van de kust tot het Stadshart en stationsgebied. Samen met collega’s ga je op pad. Lopend of in de touringcar van een Lelystadse ondernemer.