Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu
Ite

Ite

Samen met 4 andere regisseurs werk ik aan het uitvoeringsprogramma Duurzaamheid. Ik houd mij nu onder andere bezig met de energietransitie. In de energietransitie werken we toe naar een CO2 neutrale omgeving in 2050. Dit is een grote landelijke opgave. Dit betekent voor Lelystad dat we plannen moeten maken en uitvoeren in samenwerking met veel partijen om het huidige aardgasgebruik te stoppen en alternatieven moeten vinden voor het verwarmen van onze gebouwen, het bereiden van ons eten en ook voor ons warme tapwater.

Waar houd jij je als Duurzaamheidsregisseur mee bezig?

Als Duurzaamheidsregisseur heb ik veel contact met verschillende partijen binnen de organisatie maar ook met externen partijen zoals ondernemers, bewonersvertegenwoordigers, woningbouwcoöperaties, bouwbedrijven, energiebedrijven, netbeheerders, etc. Over de vraag; op welk moment moeten we met welke keuze aan de slag gaan? Ik adviseer vervolgens de wethouder hierin met beleidsvoorstellen aan het college en de gemeenteraad want zij moet aan de raad en onze inwoners kunnen uitleggen waarom wij voor een bepaald systeem of project kiezen.

Wat heb je gedaan voordat je bij de gemeente Lelystad kwam werken?

Hiervoor heb ik 8 jaar bij een kleinere gemeente gewerkt. Eerst als assistent projectleider Woningbouw en daarna als beleidsmedewerker en programmamanager. En toen werd ik benaderd door een collega uit Lelystad dat de gemeente Lelystad een Duurzaamheidsregisseur zocht. Of dat niet iets voor mij was.

De gemeente Lelystad was voor mij een heel nieuwe organisatie vergeleken met de gemeente waar ik vandaan kom. De gemeente, de organisatie, het team en de projecten zijn hier namelijk groter en daarmee ook uitdagender. De gemeente Lelystad is een echte groeigemeente, die relatief jong is. De gedachte hier is dat we dingen kunnen maken. En die gedachtegang is heel inspirerend. Als je hier werkt, zit je in het ontwerpproces met veel creatieve collega’s die in mogelijkheden denken en dat is echt heel gaaf om mee te werken.

Had jij tijdens je studie al een idee wat je na je studie wilde gaan doen?

Ik wilde in eerste instantie projectontwikkelaar worden. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij een gemeente, een provincie en een projectontwikkelaar. Toen kwam ik erachter dat ik het bij een gemeente veel interessanter vond om te werken dan bij een projectontwikkelaar. Bij de overheid geef je namelijk integraler advies op het wel of niet uitvoeren van een project. De sociale en politieke aspecten wegen daarin veel zwaarder mee dan alleen de financiële aspecten van een project. Je dient het algemeen maatschappelijk belang in plaats van het financieel rendement. Dat maakt de toegevoegde waarde en de toekomstbestendigheid van een project veel groter.

Hoe is het om bij de gemeente Lelystad te werken?

Ik vind het superleuk om bij de gemeente Lelystad te werken. Naast de gave projecten waar je aan kan werken is het heel fijn dat je er hier voor kan kiezen om meer een specialist of juist een generalist in jouw werk te zijn. Dat kan bij andere werkgevers niet altijd. Daarnaast vind ik het hier heel leuk omdat je namelijk veel invloed hebt op wat je doet en hoe je dat aanpakt. Je bent eigenlijk een beetje eigen baas, omdat je veel ruimte krijgt om invulling te geven aan je werk. Dus als je ruimte en verantwoordelijkheid zoekt in je werk, dan vind je dat hier!

Ite

Ite

Functie: Duurzaamheidsregisseur

Studie / Loopbaan: Projectleider Woningbouw, beleidsmedewerker en programmamanager

"De gedachte hier is dat we dingen kunnen maken. En die gedachtegang is heel inspirerend"

- Ite